Mina Sidvisningar

tisdag 13 november 2012

Till Dig Lilian

 Och alla andra som vill prova att göra kolorna. . . .
 
Cirka 50 kolor.

80 g Smör 
2 dl Grädde
1/2 tsk Havssalt 
1/2 Vaniljstång eller 1 tsk Äkta vaniljpulver 
170 g Glykos (jag tog Sirap) 
250 g Strösocker 
Havssalt att strö över


1. Smällt ihop smör, grädde, havssalt, vaniljstång på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

2. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och rör försiktigt ner smör och gräddblandningen.

3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen. Rör om då och då så det inte bränns fast i botten. Ta av kastrullen när kolan är 124 grader. Om du är osäker, gör kulprov. Ta ur vaniljstången.

4. Häll upp kolan i en klädd form med bakplåtspapper. Låt svalan någon minut och strö sedan över lite havssalt.

5. Låt svalna i 4-5 timmar i rumstemperatur. skär sedan kolan i bitar och slå in den i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar